Evenementenlijst

Quizavond door Riccardo D'andolfi

Donderdag 5 oktober 2023 om 20:00

Denkt u dat u veel over Italië weet? Ga dan de strijd aan in groepen om eeuwige roem! De ervaring uit de vorige editie leert dat het een gezellige avond wordt met veel lol, dus kom allen!

Conversatiecafé Dante Alighieri Dordrecht

Maandag 23 oktober 2023 om 20:00 - 21:30

Onder het genot van een drankje, gaan we in kleine groepjes (evt. onder leiding van de Italiaanssprekende bestuursleden) met elkaar in gesprek. Je komt in groepjes met hetzelfde (taal)kennisniveau. aanmelden is fijn, dat kan door een mail naar dantedordrecht@gmail.com te sturen.

Lezing in het Nederlands "Italië, de donkere eeuwen (400 - 1000)”, doos Alfonso Caris

Maandag 20 november 2023 om 20:00

Italië, vijfde eeuw: Ondanks een benauwde overwinning in de verschrikkelijke veldslag met de Hunnen, brokkelt het ooit zo glorieuze West-Romeinse rijk verder af. 

Na plunderingen door Goten en Vandalen valt in 476 definitief het doek voor het trotse Rome. De komende eeuwen zal Italië ten prooi vallen aan opeenvolgende indringers en bezetters: Herulen, Goten, Longobarden en Franken, met tussendoor een verblijf onder de vleugels van het Oostelijke rijk. Sicilië wordt Arabisch en na een periode van totale anarchie gaan in de tiende eeuw Duitse keizers zich met het land bemoeien. 

Lezing in het Nederlands “Mode als graadmeter voor culturele diversiteit in het Romeinse rijk” door Anique Hamelink

Donderdag 7 december 2023 om 20:00

Onderzoek naar grafportretten en archeologisch textiel werpt licht op de vraag hoe de multiculturele samenleving vorm kreeg in mode, geïllustreerd aan de hand van reconstructies van enkele kledingstukken. 

Comitati Dante Alighieri in Nederland

Portret van Dante Alighieri door Sandro Botticelli

Portret van Dante Alighieri door Sandro Botticelli