Lezing in het Nederlands "Italië, de donkere eeuwen (400 - 1000)”, door Alfonso Caris

Maandag 20 november 2023 om 20:00

Filmhuis De Witt, Nieuwstraat 60-62 , 3311 XR, Dordrecht

Lezing

Italië, vijfde eeuw: Ondanks een benauwde overwinning in de verschrikkelijke veldslag met de Hunnen, brokkelt het ooit zo glorieuze West-Romeinse rijk verder af. 

Na plunderingen door Goten en Vandalen valt in 476 definitief het doek voor het trotse Rome. De komende eeuwen zal Italië ten prooi vallen aan opeenvolgende indringers en bezetters: Herulen, Goten, Longobarden en Franken, met tussendoor een verblijf onder de vleugels van het Oostelijke rijk. Sicilië wordt Arabisch en na een periode van totale anarchie gaan in de tiende eeuw Duitse keizers zich met het land bemoeien. 

Tussen de bedrijven door ontwikkelt de Kerk zich als machtsinstituut. 

Pausen vechten tegen keizers, koningen, de Kerk in het Oosten, clans in Rome en ketters. Inzet: het hoogste gezag op geestelijk gebied, ondergeschiktheid van de wereldlijke autoriteit en verwerving van eigen wereldlijke macht. Italië is een groot strijdtoneel van elkaar bevechtende partijen. Ze eisen allemaal de erfenis van het oude Rome op. 

Pas rond het eerste millennium dient zich een nieuwe fase aan. De samenleving ontwaakt uit zijn lethargie. Steden beginnen aan een wedergeboorte, op weg naar zelfbeschikking, roem en welvaart. 

(een commentaar van Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van het Belgische blog Cosiddetto.be) 

Het is de verdienste van Alfons Caris, een gewaardeerd vertaler van Italiaanse literatuur, om die onbekende geschiedenis voor ons te ontsluiten. Gebeten als hij is door de Italiaanse microbe nam hij zelf het initiatief om enkele boekdelen van de onvolprezen boekenreeks Storia d’Italia van de Italiaanse historici Indro Montanelli en Roberto Gervaso naar het Nederlands te vertalen. Vreemd genoeg was dat nog nooit eerder gebeurd.

Alfons Caris woont in Limburg en vertaalt boeken over de Italiaanse geschiedenis die door de Italiaanse schrijver en journalist Indro Montanelli geschreven werden tussen 1965 en 2000. Hij heeft al twee werken hiervan gepubliceerd, de eerste en de tweede uit een reeks van wel 22 boeken (Italië, de donkere eeuwen (400 - 1000) en Italië, de opkomst van de stadstaten (1000 - 1250)). Hij schrijft daarnaast artikelen over Italië, vooral over de ontelbare schatten die naast en voorbij de gebaande paden liggen, die hem fascineren en inspireren, en publiceert deze in zijn blog initalia.nl. Hij is ook bestuurslid en voorzitter geweest van Comitato Dante Alighieri in Sittard. 

Comitati Dante Alighieri in Nederland

Portret van Dante Alighieri door Sandro Botticelli

Portret van Dante Alighieri door Sandro Botticelli