Lezing in het Nederlands “Mode als graadmeter voor culturele diversiteit in het Romeinse rijk” door Anique Hamelink

Donderdag 7 december 2023 om 20:00

Filmhuis De Witt, Nieuwstraat 60-62 , 3311 XR, Dordrecht

Lezing

Zo’n tweeduizend jaar geleden werden Nederland, Engeland en Frankrijk onderdeel van het Romeinse Rijk. Dit zorgde voor een politieke, economische en sociale transformatie van het leven van de inwoners van deze streken. Hoe keken zij naar het centrum in Rome en hoe verhielden zij zich tot de Romeinse cultuur? In hoeverre namen ze kledingstijlen direct over, pasten ze er een mouw aan, of keerden ze zich af van de Romeinse mode? Onderzoek naar grafportretten en archeologisch textiel werpt licht op de vraag hoe de multiculturele samenleving vorm kreeg in mode, geïllustreerd aan de hand van reconstructies van enkele kledingstukken. 

Anique Hamelink is promovenda bij Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar kleding, identiteit en gender in het Romeinse Rijk. Ze is opgeleid als archeologe en oud-historica aan de Universiteit Leiden en is expert in de Romeinse portretkunst en textiel. 

Zij brengt haar onderzoek ook naar het grotere publiek als ontwerper van historische kleding en sieraden, en als consultant voor tv en musea met haar eigen bedrijf JustClassic (Just-classic.jimdo.com). 

Comitati Dante Alighieri in Nederland

Portret van Dante Alighieri door Sandro Botticelli

Portret van Dante Alighieri door Sandro Botticelli