Lezing 'De ziel van de Italiaanse keuken' door Onno Kleyn (aanmelden noodzakelijk!)

Donderdag 22 februari 2024 om 20:00

Filmhuis De Witt, Nieuwstraat 60-62 , 3311 XR, Dordrecht

Lezing

De Italiaanse keuken is al meer dan dertig jaar populair in Nederland. Maar is wat Nederlanders koken en eten wel echt Italiaans? En wat is ‘echt Italiaans’ trouwens?

Onno Kleyn dook diep in de geschiedenis en de tradities van culinair Italië en vond verrassende informatie. Zou Dante zich herkend hebben in een pranzo in Florence van vandaag de dag? Misschien. Sommige smaken en smaakvoorkeuren zijn namelijk regelrecht afkomstig van middeleeuwse opvattingen omtrent gezondheid.

Maar pasta is én veel ouder dan we dikwijls denken, én jonger als het om het algemene gebruik ervan gaat. Terwijl tomaten en pizza… maar nee, laten we niet alles al verklappen. De Italiaanse keuken is nog fascinerender dan gedacht, ogenschijnlijk conservatief, in werkelijkheid permanent in beweging.

Onno Kleyn is een van de senioren in het vak van de culinaire en wijnjournalistiek, bekend om zijn grote kennis en zijn specialismen: Italië, Frankrijk en de geschiedenis van gastronomie. Hij schrijft wekelijks twee rubrieken in de Volkskrant.

In 2010 startte hij de Academie Culinair Schrijven, waar hij aankomende en gevestigde culinaire talenten begeleidt. Daarnaast geeft hij veel lezingen en colleges.

Kleyn publiceerde al meer dan 40 boeken over wijn en eten. Najaar 2016 publiceerde hij het meer dan 1000 pagina’s tellende 'De grote Kleyn', culinair compendium en in 2018 'Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland', dat hij samen met zijn dochter en culinair historica Charlotte schreef. In mei 2019 verscheen 'Italië – mijn verhalen en recepten', een persoonlijke zoektocht naar de achtergronden, tradities en eigenzinnigheden van de Italiaanse keuken.

Let op: aanmelden voor deze lezing is noodzakelijk!
Meld je aan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Max 60 deelnemers. Niet leden betalen €5,- (contant te voldoen).

Comitati Dante Alighieri in Nederland

Portret van Dante Alighieri door Sandro Botticelli

Portret van Dante Alighieri door Sandro Botticelli